Wednesday, 27 January 2010

RUTIN

Bermula la rutin hidupku.. Aku & wife agreed utk uruskn anak2 mengikut cara kami. Setiap pagi aku akan wake-up kul 6.10am. Pastu sama2 keluar dgn wifeku sekali. My wife akan drive terus ke tempat kerje & aku akan htr puteri2 ku ke umah Ngah utk d asuh.
Aku akan blk semula ke umah.. solat, mandi, breakfast & ready pegi kerja. Ptg pula giliran wifeku utk amik anak2 dr umah Ngah. Aku hepi dgn caraku skang. Ada masa utk balik awal.. bole check homework kakak... ajar die mengaji. Bole gurau2 dgn Wafa & Husnaa. Wahhhh!!!! indahnye hidupku d kelilingi org2 tersyg... Syukur pdMu Ya-Allah #

Sunday, 24 January 2010

TULISAN ALLAH D GEREJA

Knape perlunye gereja d M'sia menggunakn nama Allah? Agak pelik pd aku, padahal Pope Benedict (Ketua segala paderi) tdk pon gunekn Allah pd gerejanye begitu juge gereja yg tertua di dunia (d Itali jika aku xsilap). Mane ade arahan dr ketua2 paderi itu utk gune Allah dlm gereja2 mrk?
Brgkali ketua paderi d M'sia ingin tunjukkn yg die lbh power dr Pope..!! Entah..!! Sepatutnye die merasa malu atas tindaknnye itu (atau jenis xreti malu). Tanpe arahan drpd Pope, die suka-suki ubah & buat ikut kepala+otak die.
Skang ni org2 melayu islam dh bangkit marah. Sekaligus keharmonian d M'sia ade sedikit kalut. Ade gereja2 d M'sia tlh d lempar bom petrol. Haaa!!! bukan ke sengaja cari masalah tu. Pasni lak nnt org kristian cube balas balik. haru betol!! Sebaiknye org2 Islam jgn begitu coz Rasullullah, para sahabat & sahabat selepasnye ketika berjaya menakluk negara2 seperti Sepanyol, Parsi & Rom (sebahagian drpd negara2 kristian), mereka tidak membakar, menghapus atau merosakkan tempat2 ibadat penduduk d situ.--- kepada mereka yg tlh lempar bom petol d gereja m'sia baru2 ini tlh buat kesalahn yg besar sebenarnye.
Kepada PM & TPM pulak, sepatutnye u all bole gunekn kuasa utk panggil ketua paderi M'sia itu mengadap. Pastu slow talk lahhh.... ape motif ko buek tu?? Mano raso hormat pado pemerintah?? Tanyo botol2.. atau ade ejen yahudi yg dh msk kt M'sia nie(mungkin gak!!) Ini... PM p bayar gantirugi pulak tanpa tahu ape cerita yg kuar dr mulut paderi tu.
Satu lg sttmt dr Dato Nazri baru2 ni kt dlm surat kabar org putih. katanye negeri2 cam Penang, melaka, W persekutuan, Sabah & S'wak bole gunekn Allah atas alasan negeri2 ini tdk bersultan(klu ckp aku salah tolong betolkn k?). Kenapa Dato ckp camtu cam simbah petrol dlm api nampak.. sedih aku baca ari tu coz sttmt drpd sebangsaku.
Tun Dr Mahathir & Tun Abdullah baru2 beri sttmt yg Allah itu hanya utk org Islam shj bukannye tuhan seperti yg d gune pakai oleh org2 kristian yg pakai God atau Lord. Mcm tu baru betol.... sejuk telinga aku baca. Caya la Tun,,, moga2 pemimpin2 melayu kite dpt belajar dan gune xPM itu sbg insan rujukn.
Pemimpin2 lama seperti Almarhum Tunku, Tun Razak, Tun Hussin Onn, Tun Dr Ismail, Dato Harun, Tun Sambathan, Tun H S Lee, Dato Fadhil Noor, Dato Yusuf Rawa (hanya sebut sebahagian nama2 pemimpin yg aku respect) pasti marah sekiranye mereka still alive seolah2 perjuangan mrk masyarakat skang xhargai.
Mari la kite kekalkn keharmonian M'sia....Orait!!!!!!!!!

KES Gen2


As-salam,
Aku mndpt surat saman yg memerlukn aku menghadirkn diri di mahkamah Jln Duta. Nama aku berada dlm sebuah institusi kewangan sbg peminjam kereta yg gagal membyr loan.
Tp hakikatnye bukan milik aku kenderaan itu. Ehmmm... ari Jumaat depan 29/1/2010 slps Solat Jumaat maka tersebut la kes aku d mahkamah Jln Duta.
Ting tong aku yg pening memikirnye. ape bole buat... dh nasib badan!! LayannnnnZZZ..

Thursday, 21 January 2010

TMNET STREAMYX

Yaaaahoooooo!!!! Akhirnye umahku d install internet... he..he..he (Bangga la tu). Maka bermulalah ari2 ku bersama streamyx.. cheewah!!!
Wahai... geng nnt kan kedatanganku kini..!!!!!

Sunday, 17 January 2010

KEPONG MANJA


Cont.......
Baru sebentar td HP Sony Ericsson W800i milikku berbunyi. Satu SMS berbunyi "Whole week at kepong Manjalara". Ok la tu,,, branch yg aku cover esok ini tdk byk mendtgkn mslh buatku w/pon BM nye org CHA YAA NUN ALIF. Yg penting keje pasti Tip Top ajek.
Keje ngan BM melayu susah nk jangka.. boring & poyo gilek kuasa. Itulah mentaliti org melayu skang nie (mcm tuju kt Rwg Country Homes jek...hekk hekkk).
Tp esok nie assignment aku d tambah agar memeriksa sgl operation mengikut manual book (klu nk ikut manual suruh robot la keje weiiiii!!!!!). Sekali lg...aku ok ajek.... esok aku g branch sign2 je kertas tu... branch OK. Jgn cari mslh dgn branch org nnt jd Kambing Hitam. Emmmmmmmbekkkkkkkkkkk!!!!!!!!!

TIKA & SAAT INI

As-Salam ;.. Mlm yg sepi tatkala aku sedang mengupdate blog kesayangan aku ini... Melepak d rumah slyg utk ketemu org tuaku... Rindu. Sayu betol melihat anak2 ku tido kepenatan brgkali yg kini semakin membesar dan sedikit nakal.. ish!!! budak2 kan.... Deras sungguh masa ini berlalu bukan? Thn ini umurku akan ber injak ke 36thn, he..he.. tuakan aku. Rasanya baru lg aku melewati zaman remajaku(poyo secubit). Melompat kesana-sini seperti kera... happy shj tiada komitmen tika itu. Saat ini pula aku sudah ade 3 anak (target 5 org) & seorg isteri (cukup satu.. Insyaallah>>>> Amin)...Itulah ciptaan yg Maha Esa..cukup unik, hebat & menarik sekali utk d kupas. Alhamdullillah