Monday, 14 March 2011

HOLIDAY @ ZOO NEGARA

                Drag and drop me
... Agak lama jugek aku xdtg melawat rakan2 d zoo negara ini yekkk ... wakakakakakkakakaa .. Rasa2nye time Kakak (Dja) baru pandai berjalan kot.. kire-kire 5yrs ago. Tapi utk kali ini mmg aku dh promise kat wife dan anak2 klu Husnaa (anak no 3) dh pandai bertatih ,, kite smue g zoo orait.. !!!! itu janjiku pd mereka so palagi terpaksa la cash kan ... betol tak??? betol..betol...betol.. (suke aku trademark Upin Ipin ni).
Girang tul ati aku pabila Husnaa dh start bertatih ... terkedek2 cam itik pulang ptg.. hek..hek..hekk . Maka aku pilih cuti skool bulan Mac leh nk bawak depa ni. ... apply cuti 16-18/3 .. rejected ... re-apply 14-15/3 ...  syukran approved.
Ktorg cube gerak awal pagi 14mac tp last2 kul 11am gak ... tp still ok. Mahal tul tiket masok skang ni.. rm25 (adult) rm6 (kids) .... Pehhhhhh!!!!!  itu blom kira naik mini train kt dlm tu rm3(adult) rm1 (kids) ..... bayor je lah ..nk wat camne kn???? Makhluk asing oppppsss ...  warga asing (without mykad) lg mahal hergenyer... Klu tak nak bayor ... kite bakor jer... kite bakor..kite bakor..kite bakor ... (petikan film Hantu Kak Limah blk rumah )... famous tul time ni.. Drag and drop me




   UNTA DPT SPONSOR 40K DR AMBANK BARU2 NI

Seronok tul aku nengok anak2 (Dja dan Wafa) dok tanye ape haiwan tu .. ape haiwan ini.... tp husnaa smue haiwan tu die panggil "CAT" ... (itu leh satu2 bende yg die reti sebut.. he3x) ... kenangan utk d crite bile die besor nnt kan..??? .... Terbaikkkkkkkk
Dpt gak layan persembahan haiwan2 cam burung helang, singa laut dan burung kakaktua dlm kul 3pm. Melopong mulut anak2 aku ... (aku rase best lg persembahan A farmosa Resort Safari d Melaka dulu. Tgh best2 ... dlm kul 4.15pm,,  ehmmmmm ..... time tu lak kt dlm Umah Rama2 .... Hujaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnn .... tp ktorg msh hepi jln berpayung ramei2 hingga tempat Gajah dan amik foto lg tuuu .... he3x
Drag and drop meOkay leh.... tak tau bile nk dtg lg .... mungkin time anak ke-5 .... Ngeh...ngeh...ngeh.....
     TIME UJAN PON SEMPAT WAT POSE



Thursday, 3 March 2011

DLM DIRI2 KAMU ADE TANDE2 KEBESARAN ALLAH

~ ~ hanya buat renungan bersama tatkala aku received email ini dan kite perlu berfikir xtvt harian kite dan akan suruhan Nya .....

 
Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri-diri kamu ada tanda-tanda kebesaran Tuhan".

Doktor menyuruh kita melihat kedua tapak tangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita. Garisan- garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 == 99 iaitu bilangan nama Allah.

Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?

Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya (yg last tu),! lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu.

Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya. Mengapa?

Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri.

Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.

Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital , the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.

Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah -

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

3. Membaca Bismilllah -(Bismillahirrahma Nirrahim).

Membaca Bismillah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

4. Cara Rasulullah minum.

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum.

Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.

Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina? Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Drag and drop me

Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri.

Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu.

Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin,walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu. Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul Azhar.

Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian, dan sedikit informasi yang diberikan oleh Mudaris(guru) ana, Mudaris Iskandar mengenai Ka'bah.

Mengapa ia terletak di Mekah al-Mukarramah dan mengapa ia empat persegi (cube). Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Ka'bah sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi.

Mengapa ia empat persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama, equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan, seperti hanya seorang pemenang yg berada diatas setelah ia memijak-mijak yang lain.

Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam tersebut.
Sekian buat renungan bersama ...   Drag and drop me