Tuesday, 28 December 2010

LAYAN MOVIE~ GULLIVER TRAVEL

27DEC2010
Agak bz krn ari ni buat urusan Dja utk orientasi darjah 1 bg SRA.... ok jer tgk Dja, brgkali dh biasa time tadika dulu. Pas settle dgn sekolah anak, aku & my wife g workshop coz Honda kesayangn aku ni enjin die wat hal lak ... tggl kt bengkel sat utk servis...
Aku dan my wife bergerak terus ke One U utk tonton wayang @ GSC .. Story yg kitorg pilih ialah Gulliver Travel. Klu ikut story ini aku seakan2 bole agak ape yg mereka nk buat.. itulah kelemahan jln cerita ini.. sajian utk penonton kurang menarik.

Kisahnye berasaskn cerita kanak2 dulu d mana seorg pemuda yg tersesat ke dunia org2 kerdil. Itulah basic cerita ini... pada mulanye org2 kerdil itu anggap gulliver adlh beast atau binatang besar. Lama2 mrk sanjung Gulliver dan die pula tlh byk menabur jasa pd org2 kerdil itu....

Ape yg happy adlh krn kite d bw semula mengimbau ke zaman kanak2 kite utk mengembara bersama2 Gulliver ke alam org2 kerdil... Aku hanya bagi 2 1/2 stars jor... sori ***

Sunday, 28 November 2010

REUNION EX-SMSB BATCH 1991 @ PTGC

27Nov2010

Slps masing2 membw hala tuju selama 19thn, maka pd tarikh keramat itu Reunion SMSB d langsongkn bertempat d Perangsang Templer Golf Club (PTGC). Seronok dpt kembali berjumpe dgn geng2 lama. Ini adlh usaha Zaiton (Eton) utk wat reunion.... Thanks
Aku sampei agak lewat kira2 kul 3pm bersama2 Shidee & anak aku Wafa. Amik Shidee kt umah pon dh kul 1.50pm.... padahal majlis start kul 2pm. Msh ade masa.. lg pon kul 12pm td aku dh bedal berat punyek.. lunch nasi goreng daging merah dgn my wife. Kira2 msh kenyang la lg perot ni..
Sampei kt PTGC lak ari dh ujan... Wafa tido..ehmmmmmmmmmmmmm terpaksa lak amik payong ,, pastu dukung Wafa... Mithali tul aku ni....konon. Kitorg smue Hi-tea kt Teaport Cafe...dkt2 ngan kolam renang... best gak tempat ni.... tarak org lain, kitorg conquerer. lauk2 pon bole tahan ... aku bedal jor ... Kuew tiew goreng.. hotdog.. karipap daging... mee kari... dll... smue bende dh masok dlm perot aku..he3x
Jumpe geng lama... ade yg still cun...& byk gak yg dh kembang sana sini... wakakakakakaka .... ape2 pon ok lah tu. Maybe pasni ade lg xtvt tahonan ...wowwww...hebat!!!! Insyaallah..klu takde halangan aku & famili bole join nxt project lak. Amik gambar sana sini... pehhhhh!!!! eton siap ade photographer pro lagi utk majlis ni.... dasat2. Next time maybe lg dasat lg kot... ade goodies beg lg. Tarikh ni lak sama dgn bzday aku ... ape lg depa sing a bzday song kuat2... Perhhhhh!!!!! malu lak rasanyor.... he3x.. Thanks ... dpt kerepek.. present dr Peah..
Majlis abis dlm kul 5pm ... selesai dgn ucapan Eton & seisi bergambar....
Happening Gilekkkkkkkkkkkkkk sehhhhh... Best !!! two thumbs Up ...!!!!

Thursday, 18 November 2010

SALAM AIDILADHA

....As-salam,
Erti sebuah pengorbanan terlalu tinggi jika d amati drpd segala perkara. Krn itu juga d dlm islam erti qorban membawa maksod yg mendlm. Utk menjadi insan yg terbilang...yg hebat maka perlukn jua pengorbanan.
Buat anak2 Ayah & buat isteriku, harapku kalian menghargai segala pengorbananku. Mungkin jika sekilas pandang... ape sgt lah aku buat. Tp atas prinsip hidup & perjuanganku.... berdikarinye kite.... hargailah!!!!!
Aku sayang kamu semue ..... Emmmmmmmmuahhhhhh!!!!!!!
Salam Aidiladha... slmt menyambot hari raya Haji & Qorban

Monday, 8 November 2010

FAMILIKU, KAU ILHAMKU

Karenah anak2 kekadang mencabar kesabarnku. Hilang jua sabarku pabila mrk tdk mendengar kata. Peapppppp!!!!!! bunyi rotan yg singgah d tubuh Dja & Wafa. Kesian mereka tp degil xmau dgr ckp...apakn daya maka terpaksa aku lakukn jua. Walaupon tdk berapa kuat tp aku tahu itu sdh cukup menyakitkn. Trauma ...!!!!
Aku tau mrk msh kecil tp ku selitkn tujuan aku adlh mendidik mrk agar jgn melampau. Mungkin jugak krn badanku yg kureng sehat beberapa ari ini maka terlalu mudah utk kapla aku berasap & berangin. Sikap Wafa yg pandai memujuk membuat aku kureng nk merotan die berbanding Dja. Kesian dja krn terpaksa tanggong lebih rotanku. Mulut dja tdk pandai memujuk agar aku tdk merotannya (brgkali mewarisi sikapku yg hanya menerima segala perkara w/pon pedih).

Tetapi jauh di sudut atiku dpt merasakn bahwa mrk mengerti yg aku terlalu sygkn mrk. Penerangan harus d buat agar mrk tdk berdendam pd ku... Insyaallah.
Ehmmmmmmmmmm..... baju gaun sekolah rendah utk Dja tlh kami beli d Selayang Mall. Nxt week, Dja ade test d SRK2 bg menentukn kelas bg standard 1 yg akan menjelma beberapa bulan saje lg. Doaku agar Dja dapat menjawap soalan test itu dgn cemerlang & mendpt kelas yg terbaik... Insyaallah.. Amin
Ketahuilah yg Ayah & Mama mengharapkn yg terbaik dr mu Dja... ko lah pencetus azam & pembakar semangat bg kami & adik2mu. Buatlh yg terbaik utk masa depanmu, doa kami agar ko berjaya dunia & akhirat ... dulu,kini & selamanye.... Insyaallah

Sunday, 24 October 2010

ADE SURVEY SAL GAJI

... mungkinkah ade beberapa perubahan yg besar & drastik cuba d lakukn oleh company..? Bulan ni company lantik sebuah consultant (sure korg bayar mahal kan..kan??) utk wat servey pd para staf. Mereka ktkn segala data2 maklumat adlh rahsia tp kenapa mntk jawapan mula2 yg company dpt mengagak siapa staf itu. Pelik kn..???? Betol ke ikhlas ........
Aku cuba mengisi smue soalan dgn pandangn2 yg ku rasakn baik utk kemajuan staf & company terutama menglibatkn soal gaji & benefit. Adoooiiii... letih rasanye bekerja tp kureng d hargaikn??
Utk staf clerical sekurang2nye mrk akan dpt durian runtuh pd bulan ini (Dgr2 korg dpt 10% kenaikkan gaji..... best lor korg) tp buat officer.... nasib kami belom d ketahui lg .... rungutan demi rungutan cuma perubahan yg belom nampak bayang nyor .... sekadar BAYANGAN GURAUAN ... tp doaku pohon supaya rezeki kami sefamili tdk berkureng malah bertambah hendaknye.. Amin

Thursday, 7 October 2010

MUSIM DEMAM

Slps bergaya dgn musim raya, skang gue sfamili d attack dgn virus demam. Wafa,Husnaa & gue sendiri ....
Paling gue kecian kt Husnaa. Apala daya si kecil montel ini pabila d serang demam & selesema. Pd mlm 3/10/2010... ehmmm... Husnaa kembali demam. Risau sekali gue d buatnyor. EL... itu la alasan yg gue type dlm handphone utk sms kpd Kak Fairous Region9 & Kak Azie Sg Buloh Branch. Harap2 aku diaorg faham lah.. klu tak jugak buat2lor faham yek.
Husnaa, gue & my wife teros ke Hosp Slyg kali ini. Kami cukup serasi dgn Hospital kerajaan ini malah my wife kata klu lalu kt sini terasa mcm nk bersalin jor.. kelakau tul bunyi nyor..!! Ade peluang ke ni...he..he..he...
Slps daftar gue bw Husnaa ke fever centre khas wat pesakit2 demam. Kene amik darah.... adoii....!!!!!!! kecian tul gue tgk baby manja gue ni. Ape nk wat coz itu saje cara utk tentukn penyakit Husnaa. Aku redha .....Grrrrrrrrr
Ape2 pon syukur kehadrat Allah coz cuma ade jangkitan virus d tekak... amik ubat d farmasi hospital.( byknyor ubat..mcm2 ade..!!)
Husnaa ..... rajin2 mkn ubat k...??????!!!!!!
Chow Chee Chow ...!!!!!

Saturday, 4 September 2010

LEBARAN AIDILFITRI 1431H


As-salam,
AidilFitri akan menjelang beberapa ari saja lg. Ehmmm...... ktorg dh siapkn baju2 baru anak2 last week.. malas nk kelam last minute. Seronok lak tgk Dja & Wafa melaram (Husnaa masih kecil xkomen byk lg) dgn baju2 & kasut2 raya masing2. Hati aku hepi berbunga dlm tmn w/pon RM fly-fly away... he..he..he.... itulah yg d rasa oleh ayah dan mak aku dulu agaknye. Semata2 nk penuhi hajat anak2.. supaya semue cantik2 d hari raya nnt fikirku.
Zakat Fitrah pon dh aku selesaikn pd cuti Nuzul Quran lepas... lega. Thn ini aku akan beraya dulu d rawang BTP... umah MIL. Selesai itu mungkin akan ketemu Tok d umah PakNgah dan program seterusnye bergantong kemudian laaaa... cuma plan aku saja.
Pabila selesai nnt.. baru aku sfamili ke Selayang lak mengadap Ayahanda & Bondaku.. ;) Apa lg yek... ehmmmmmmm... oh ya Rembau. Aku janji nk bw Ayahanda & Bonda kesana pd raya ke2 nnt utk ziarah makam.
D kesempatn ini ku hulur ampon & maaf buat semua.. juga wakil drpd familiku. Selamat Hari Raya AidilFitri, Maaf Zahir Batin

Friday, 27 August 2010

MAJLIS BERBUKA FAHRIN AHMAD


.. 20/8/2010
aku & my wife g majlis berbuka puasa yg di anjurkn oleh Fahrin kt Villa Ukhwah, Tasik Titiwangsa. Pada permulaannye badan ni terasa malas nk join krn terpaksa tinggalkn anak2 aku yg bucuk masam tu & d buat pd ari keje pulak. Tp... fikiranku mula terasa ingin join selain melayani kehendak wife aku.
Majlis itu simple tp agak menarik... dgn BBQ bebiri (favourite aku nie..) serta perasa yg lazat dr Chef Mie from Hulu Langat yg sediakan , kehadiran Dato Dr fadzillah Kamsah & Imam Muda Ashraf.
Kami sampei agak awal.. terus kami masok ke Villa utk solat Asar dahulu & d sambut mesra oleh artis Fahrin Ahmad & Fans nyor.... terasa lak aku cam selebriti ... wakakaakakk. Selesai berbuka kami solat maghrib, isyak & terawih bersama2. Agak bertuah solat itu d imamkn oleh Imam Muda Asyraf & d sertai oleh penuntut2 tahfiz dr Jln Gurney. Aku melimpah syukur pd Allah atas segala rezeki2 ini...

Tuesday, 17 August 2010

WABAK STAF RESIGN

Semakin ari semakin ramai staf bdk2 lama (experience) yg tlh menghtr surat perletakkn jawatan. Mereka adlh antara staf2 yg tdk berpuas-ati di atas sikap mgmt yg tlh mengabaikn benefit staf. Barangkali krn terlalu ingin mencari profit maka mgmt tlh terlepas pandang iaitu "aset" yg paling berharga d dlm sesebuah company.
Jika d bandingkn antara kami dgn staf2 d bank2 lain bagai langit & bumi.... agak malu ler si pipit nak terbang sama2 dgn si Enggang... adoi...!! Terlalu byk benefit yg terdpt d dlm bank2 mereka yg tiada pd kami. Jadi, mana mungkin staf2 yg sudeh terlalu kepanasan utk duduk lama d sini.
Klu d ikutkn ati aku pon ingin mencari peluang d tempat lain tetapi aku takut kebebasan yg aku kecapi ari ini terbang begitu saja... maksudku seniority. Sbb d sini aku bebas melakukn ape yg aku suka & suki. Agak lama aku d sini sekitar 14thn... lama kan??? atau sebenarnye aku tlh tersilap & tersesat d bank ini... Grrrrrrrrrrrrrrrrrrr.... ;(
Skang ini d mana2 branch pasti ade kekosongan samada tellers, Hos, OO & CSR. Kritikal pd mata aku tp tidak pd mata mgmt... bengong tul!!! Yg suffer adlh kami, staf2 yg tinggal & teraniaya... Nak d kata mgmt xtau... mcm tau coz mereka skang buat kempen staff get member utk bw masok org2 luar ke dlm company kami (Jgn lor korg berangan2 hebat nk masok sini.... atau welcome to the hell). Better cari company yg lebih menjamin kebajikan korg k???? Klu nk jugek try..ade ati nk tunjuk hero.... bole gak!!!!!
Chowwwww!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, 14 June 2010

WORLD CUP 2010

Demam bole sdh bermule... Yeah..!!!
Pd kali ini aku memilih team Argentina & Germany utk ke final... bole ke??? Klu ikut sebenarnye aku bukanlah pemain bola yg baik..eksyen jek...
Tp fill pd sukan bola ini mmg ade... best gilek klu dpt tonton team2 favourite aku.. Umah aku ade astro tp xde saluran sport..arghhhh!!!!! mampu kah aku pujuk wife aku utk amik sport khas sebulan world cup 2010 ini ajek..???? jENG...jENG....jENG...   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Friday, 4 June 2010

use Bonus link to buy a soya Bonus at jln Bonus

Rezeki..!!!! ReZeki...!!!! REZEKI....!!!!!Syukur ke hadrat Allah s.w.t ke atas limpah rezekiNya kpd kami sefamili. Akhirnye ape yg aku harapkn utk kami ini tlh pon di makbolkn.
Seronok???!!! ...mmg hepi gilek!!! slps thn seblm ini 2008 advance bonus (DEC08) aku xdpt. Pastu increament 2008 aku xdpt. Sekali lg thn 2009 lak advance bonus (DEC09)aku xdpt ... pastu & three bln FEB2010 performance bonus pooooooooooooonnnnn aku xdpt. Akhirnye,,,,, jeng..jeng....!!!!! aku dpt rezeki dr Allah 5mths salary. Orait..!!
W/pon sakit di ati tu terubat sikit tp lukanye tetap berparut. Nama aku pernah berada dlm PIP selama 1year sblm d kuarkn baru2 ini.. dgn bahasa sanskritnye aku ini d letakkan dlm senarai hitam krn tdk mencapai piawaian dlm prospek company. Org yg bertanggongjwb letakkn PIP list tu ialah #1 ex-BM aku kt RCHomes dulu Suhaini (budak ni gilek kuasa coz dulu kt Langkap Perak die jd staf PLE jek.. buat marketing. Target xarchive kt branch tu die berenti..skang masok blk jd BM.... baru je 5bln terus buat appraisal utk aku.....Bengong..!!!!) ..(depa smue ni org marketing... mana la sama dgn aku org service & operation...ngok betol!!!) >>Ialah aku xreti nk cerita manis2 berbohong menipu utk tarik duit customer & leburkn dlm produk company. Bukan cam korg ..putar alam shah..!!!!
Ape2 pon inilah rezeki dr Allah... kite jgn takut dgn bermuka2 konon2 depa smue tu yg tentukn bonus kite. Ehmmmmmm.... berita terbaru yg aku dengar BM RCHomes dpt incentive bonus 0.5mth jek..... Itulah balasannye org yg suke menyekat & memburukkn org lain ....... Chow!!!!!!

Thursday, 6 May 2010

HELLO UTARA

1/5/2010
> Seronok betol amik cuti panjangggggggggggg punye!! Ari ni kitorg akan mule bergerak ke utara. Fuhhhhhh..!!!! berjalanan yg agak memenatkn aku ttp perasaan happy mengatasi segalanye. Start gerak dlm 8.30am ... amik MIL & SIL skali. Berehat sekejap d Tapah & terus menuju Jitra. Syukur, kami selamat sampei +-2.30pm.. ok la tu!!! Mlmnye kami ke pasar mlm... murah2 betol ikan, sotong, udang dll. Best gilek..!!!

2/5/2010
> Pagi2 slps bekpes, kami gerak g kubur arwah Wan. Diam xdiam dah 5thn arwah pegi meninggalkn kami..pasrah. Sedekah tahlil & Al-Fatihah buat arwah. Selesai, kami ke Kg Telok Malek melawat TokSu.. sihat nampaknye. Seronok kami krn Angah membw kamera SLR utk foto kenang2n. Lawa gilek seh!!!!! Mlmnye kami ke umah PakChik... umah baru tau... orait..!!!!! lawa umah ... >> Balik tido

3/5/2010
> Dlm kul 12pm kami tinggalkn Tok utk menuju ke destinasi kami yg ke2 iaitu Penang (umah PakTam). Kesian Tok.. aku lihat matanye berkaca.
> Masok ke Penang melalui Butterworth, terus melintas Jambatan P Pinang...wowwww!!! Ini kali pertama aku melintas dgn aku sbg drivernye.... Bangga jek!!! Sampei dlm kul 2pm. Lepakkkkkkk ..... Mlmnye kami ajak PakTam ke Padang Kota. Pekene sotong kangkong & kerang bakar...... kureng la... not rekomen kt korg smue... Balik tido


4/5/2010
> Gerak ke destinasi ke3 iaitu Cameron Highland... kami tinggalkn PakTam & famili dlm kul 10am... Zassss!!!!! kami menuju pulak ke Terminal Feri... seronok aku tgk anak2 aku...
> Cameron Highland .... MIL muntah.... he..he..he... -) kami check-in d Nadia Apartment dlm kul 4.45pm.... ok la ...dpt 3 bilik .. aku letak Dja & Wafa 1 bilik, aku noza & husnaa 1 bilik & 1 lg milik MIL n Angah...orait!!!! Ptgnye kami jln2 d pekan Tanah Rata... agak lama aku xjijak kaki d sini... lebih dr 7thn ade rasenye .....

5/5/2010
> Pg2 bangun siap mandi lg...zassss!!!! bekpes kt pekan Tanah Rata. Pastu kami blk umah & bersiap2 utk kuar. Check-out dlm kul 12pm.... anak2 aku panggil umah ni umah pinjam...he..he..he.... Slps serah kunci, kami pon mule bergerak ke Ladang KHM strawberry, Pasar sayur2n, Rose Valley & Cameron Bharat Tea Platation....
> Kami menuruni bukit Cameron ini dlm kul 5pm... skali lg family aku pening2 & ade yg muntah... sape yek??? He..he..he... Sampei d Tapah kul 6lebih mkn2 & chowwww ke Rwg. Dlm perjalanan dgn hujan lebatnye, ribut petir & cuaca pulak dh mlm.... lengkap smuenye. Syukur, alhamdullilah kami selamat sampei BTP kul 9pm... Hatiku berbunga.. dlm hati ade taman... Keseronokn terserlah dlm jiwaku atas percutian ini... CHERIO..!!

Sunday, 25 April 2010

..:..MY LOVELY WIFE..:..

Pernikahan kami atas dasar cinta 2 jiwa yg saling perlu memerlukn. Walaupun tatkala itu ade beberapa masalah tp kami berjaya menepisnya atas hati yg saling percaya mempercayai. Ayat2 cinta yg kami kerap ucapkn tdk pernah sekalipon membosankn atas dasar cintai & mencintai. Hubungn erat kami jgnlah di salah erti & cuba menjadi gunting dlm lipatan, atas nama ALLAH yg menyatukn kami maka itu ku pohon fahami dasar insan hormat menghormati.

NAMA ISTERIKU
> Siti Noor Nazariah binti Nasar

TARIKH LAHIR
> 31/10/1983

TARIKH PERNIKAHAN
> 6/12/2003

TEMPAT KENANGAN
> Genting Highland

PERKARA2 YG AKU SUKAI PD ISTERIKU
> Cantik
> Bijak & cerdik
> Berpelajaran
> Pandai menguruskn rumahtangga
> Menjadi isteri yg baik
> Menjaga anak2 ku dgn tertib
> Bijak menjaga penampilan diri (berhias)
> Pembersih
> Pandai memasak.... sedap2 menunye
> Lemah-lembut
> Budi-bahasa
> suke menolong org
> Berdikari
> Hormati org2 tue terutama ibubapaku
> Tahu menjaga solat
> Berpengetahuan ttg agama
> Pendengar setia pd masalah & pendapatku
> dan lain2 lg lahhhh....

PERKARA YG AKU TDK SUKAI/KEBURUKN TTG ISTERIKU
> - Tiada -


Doaku pohon ... Ya Allah ko berkati perkahwinan kami & bukalah pintu2 rezekimu atas kurniaanMu ini................ Amin

Tuesday, 6 April 2010

F1 2010 @ Litar F1 Sepang


Pd 3/4/2010 ... satu perjalanan yg amat meletihkn. w/pon begitu segala penat lelah hilang pabila terdengar deruman enjin berkuasa F1..... thanks my lovely wife..

KONSERT SUATU MASA .... AMY


Pd tarikh 26/3/2010 kul 8.30pm...Bersama2 dgn wife aku... kami g istana budaya melayan konsert suatu masa ..amy. First time masok istana budaya terasa jakun sikit lakk.. ramai gilek manusia... Thanks to my lovely wife....

Saturday, 20 March 2010

DENGGI VS DJA

Ptg Jumaat lps.. 12Mac, Dja mengadu kt aku yg die rasa demam & skt perot. Okay la.. sampei d umah bg la ubat demam. Tghmlm makin panas,, sumbat ubat ikut punggung lak kataku pd noza. Noza turutkn kataku,,hanye sekejap dlm beberape jam panas balik. Ari sabtu xbaik.. ari Ahad xbaik... dtambah cirit-birit & muntah pd ari sabtu lps.. Ape bende penyakit ni?? mkn ubat klinik xbaik2...xmcm selalu, dja kuat lwn demamnye.. aku & noza xsenang ati..####????
15Mac .. demam masih xbaik2. Dja semakin lembik. Aku kata dgn noza nk amik EL & p Hospital Selayang. Noza pon sama nk EL (aku dh agak dah.. he he he). Ktorg bw Dja kul 12pm... result platlet 165.. doktor suspek denggi tp depa suruh dtg esok utk 2nd checkup.
Tanggal 16Mac.. bermula pakej percutian aku d Wad kanak2 8B pabila Dja d sahkn d jangkiti denggi..platlet turun mendadak 90. Katil bernombor 15 menjadi tempat istirehatku. Risau.. cukup risau krn aku tahu denggi ini xubatnye kecuali antibodi sendiri kene kuat melawan. Tiada cara lain.. aku paksa Dja minum 100plus sebyk mungkin. Aku tahu Dja xsuke d paksa tp itulah satu2nye cara yg aku nampak. Air barli & Sup ketam pule menjadi menu tambahan Dja sewaktu d hospital ini. Selang-seli dgn Noza menjaga Dja d hospital. Shift aku dr kul 5.30pm - 11am & Noza dtg seawal 9am - 7pm. Penat wehhhh.....
Dan pd ari Jumaat 19Mac... baru la Dja dbenarkn pulang selepas bertarong selama seminggu akibat denggi. TQ 2all doctors, nurse, pembantu perubatan, akak tukang sapu, akak cuci toilet, abe2 yg hidang makanan dll ..Pakej percutianku 4D3N aku berakhir dgn bantuan yg Maha Esa. Syukur kpdMu Ya Allah.

Saturday, 13 March 2010

NEGRO KEPARAT BERKARAT


Aku terpanggil utk bercerita ttg hal pelajar siswi d perkosa oleh negro d apartment flora d'sara 2 hari lps. Skang ni negro2 yg xsedar diri(ape? ko ingat diri ko hensem) ni dh terlalu byk buat hal kt m'sia ni. mereka slalu buat kacau d area perumahan, mabuk d khalayak ramai, goda ladies yg baru balik keje dll.
Siswi ni kureng bernasib baik @ malang pabile terkene umpan oleh toyol hitam ni. Rupenye toyol hitam ni nk try tackle siswi ni dh lama... tp bolayan dek siswi ni. Akhirnye, toyol2 ni nekad buat sikit trick n terus rogol siswi tersebut.
Masalah ni dh lama tp kenape kerajaan buat dekkkkkkk!!!!! jek. Takan nk tggu kerabat korg terkene baru nk melawan kot>>>>> Turun padang la smue YB oiiiiiii!!!!!. Toyol hitam dtg atas tiket student (betol ke?)... suruh la depa p blajar jauh2 kt tempat lain. Klu depa ni terus-menerus bw masok culture depa kt negara kite.. terok laaa M'sia people nnt kan????
Sedikit masa dulu student toyol hitam dr Sudan buat hal. Die dera & bunuh anak girlfrend die yg merupekn bintang dr realiti TV "so u think u can dance". Depa smue ni terok2 punye kaki.. awat la M'sia asyik dok trime depa ni.
Ape2 pon aku xsetuju depa dok dlm M'sia ni...p perhabat depa balik!!!!!!!!!

Sunday, 7 March 2010

JAHILIYYAH BERULANG


Sedih pabile membaca crite yg d lakukn oleh org2 M'sia yg kononnye mengiktirafkn diri mereka maju & moden. Hakikatnye,,, akhlak org M'sia amnye & khususnye umat nabi muhammad kala ini tlh runtuh. Mereka melakukn maksiat umpama makan kacang ketika lepak tgk tv. Senang betol.. & tiade sedikit pon rasa2 malu & bersalah dlm diri mrk.
Membuang bayi sesuka hati krn tdk mahu bertggungjwb atas kesalahan mrk. Bayi itu pule kebykknnye tlh tiade bernyawa pule. Mungkin krn mati kesejukkn, dmkn haiwan liar atau d bunuh slps d lahirkn.
Skang pule popular dgn kes mendera kanak2 & membunuh. Gila betol sesetgh org2 d msia kan? Mungkin akibat pengaroh alkohol & dadah maka mrk lupe watak mrk bukan lah sbg dark angel (malaikat maut). Klu lah bole d suakn mrk2 itu dgn malaikat maut rasenye terberak terkencing dlm seluar. Terbaru kes adik syafiah Humairah d sepak terajang oleh boyfren maknye.. laknat betol iblis ini kan??. Mungkin ramai yg terlepas pandang pd ibunye... kenape mrk bersekedudukn & apekah hukuman pd ibunye nnt.
D Msia hukuman merejam dgn batu & sebat atas hukum islam tiada d jlnkn atas sebab2 yg aku pon xclear. Itulah silapnye kite ini... takut. Akibatnye terima la balasannye atas keengkaran kite pd Allah s.w.t. Utk makluman kite smue,, Nabi Muhammad ketika menjelang sakaratulmaut, baginda tlh berdoa & memohon kpd Allah agar umatnye kelak jgn d timpa bala seperti umat Nabi Nuh(atas kes engkar sujud kpd Allah), Nabi Lut (kes homoseksual), Nabi Musa (kes mengaku Tuhan) dll. Untungkn kite.. tp atas itu jugak kite tlh ambil advantage utk engkar kpdNye. Malu aku kpd Allah & Rasulku atas kelakuan2 kite smue. Insaf lah wahai Umat Muhammad................???!!!!!
Ya Allah ko bimbingi aku, Isteriku, anak2ku & kami smue d Msia kjln yg engkau redhai..Amin

Sunday, 28 February 2010

DEKYANG BERTUNANG AND BUDAK HUSNAA BERMARHABAN




Pd 27Feb 2010...
Kirenye cam double festival la ni.. Selesai sdh kedua2 majlis yg disambot dgn sederhana tp meriah. Yg #1 d mulai dgn majlis pertunangn deq yang start kul 12pm.. Aku uruskn hal2 hidang & mknan... maksodnye kire2 aku terlepas lah upacara ber discuss tu...(xpe biar le org2 tua berdiscuss... gue org mude... wakakaka). Htrn d trime 5 dulang & d bls 9 dulang. Htrn hasil kretiviti kak julie & my wife>> ok la tu.

Manakala majlis potong jambol + marhaban utk Husnaa dlm kul 4.30pm... Risau gak coz mule2 ari hujan turun agak lebat. Tp gue respek dgn makcik2 tu w/pon hujan lebat mereka tetap dtg memeriahkn majlis tuan rumah..Thanks all d auntie... Time balik aku sukarela nk htr auntie2 yg umah jauh. Hepi jek depa.....

Alhamdullilah.. segalanye selesai...

Friday, 26 February 2010

KENE TARIK


Cont...
Aku tlh d tugaskn ke PK w/pon ati aku mcm malas lak nk berkhidmat d sini ari ni. Smlm aku dh mintak HOS sg buloh utk remain aku kt Sg buloh je ari ni tp depa ckp xbole coz PK xde officer.
Ehmmm... 1/2 jam aku kt PK depa call suroh balik Sg Buloh (SB) plak... suka suki je kn???... Ok la kata ku... tp dlm ati aku sumpah seranah ni. Bile aku tanye nk claim mane ..buat2 blur plak.. haiii.. aku ni mcm jd bhn ujikaji lak rasenye...
"Bie nnt akak confirm dulu k.. inform u later"... +- camtu katenye..... itu mcm bikin kaa..??? Oiiittt!!!!!! main2 keje kaaaa??? Sabar & ctrl macho jek la Bie Oiiiii.. Adios!!!!

Thursday, 25 February 2010

LESU


Cont...
Aaaaaaahhhhhhhh!!!!! Geramnye aku kene assignment d PK. Terasa letih ari isnin aritu blm abis lagi. Ari tu blk kul 7.30pm ape ke dol..dol.. duit (cash + coins) berlambak gilek.. Staf tak cukup weiii... gilek la nk wat 2 3 keje sekaligos ...
Ok.. takpe... Esok aku wat style aku keje... p mampuih dgn polisi keje hangpa smue. QMS biaq lantak p.. melambong ke langit... Checking maintain tolak tepi...
Ape yg aku tau.. esok cash mesti beres, itu jek !!.... wakakakakaka..... Adios!!!!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

P Sg Buloh lak....

Today kt Sg Buloh jumpe Tokoh Maal Hijrah yg xterkenal pon. Berlagak gilek.. sibuk dok tunjuk business card die kt aku.. cam aku heran. Apa punye org... B4 this die dok marah2 staff .. ckp mcm2... kata org tu dok kata org ni. cam mana bole dpt title tu aku tak tau.

BM Hien Hshim buat appraisal aku... best!!! Smue orait... Moga2 aku dpt 10mths bonus.. Amin.  Bole ke boss ..?????

Tuesday, 23 February 2010

MANA BONUS KU !!!


Cont...
Mainan org2 atas...
Terasa sungguh pabila sesetengah officer tlh d berikn bonus smlm 22/2/10 pd ari gaji kami tp tidak aku. Ape ke nama company camni,, apatah lagi sebuah bank yg agak d kenali d M'sia. Mrk berikn bonus dan increament mengikut citarasa anak tekak mrk. Rasa nk bg bulan Dec die bg kt org A, rasa nk bg bulan Mac kt org B die bg, rasa nk bg bulan June kt org C die bg.... ape tu !!!!! takde standand... pekerje tertunggu2 time mrk. Ade korg tahu?/? korg tak amik tahu hal kami kan???!!!!
Kebykkn officer frust pabile tak dpt bonus dan increament pd tahun lepas .. ade korg peduli??? Padahal kami berkerje bersama2 samada operation, Hire purchase, Housing loan, Account dll utk naikkn company ini. Terase menyesal krn aku memilih bank ini dulu.... Bile isu ini d tanye kpd korg..ape jwp korg.. officer akan dberi secara berperingkat2.... bodohnye jawapan tuuuuuu!!!!!!!
Aku tahu yg ikan2 besar dh kenyang kt atas tu... mane nk nampak ikan bilis cam kami ni kan??... Takpe2 korg sekat rezeki kami,, moga2 korg mendpt balasan dr Allah s.w.t nnt... Amin. Camne dgn aku??? Relex.. jgn pening2 kapla pikir hal ni coz aku yakin bhw rezeki itu dtg drpd Allah yg menjadikn kite smue.
Sekalong tahniah buat Tan Sri Azman coz d iktiraf sbg org kaya #11 dlm M'sia. Hasil putar belit org2 d bwh ko yg kaki bodek tu. TAHNIAH...!!!!!

Sunday, 14 February 2010

Valentine Day + Gong Xi Fa Chai


Klu ikutkn kedua2 bende ni org islam xbole nk raikan coz bende ni org2 xislam yg punye celebrate. Tp korg smue cube la tgk kt newspaper, wayang & deco kt shopping mall>>> smue pasal depa.
Aku pon serba sedikit ade terikut especially tang FEB14 tu... ari kasih syg ...?? Sang bedal betol laa kn? Esok sure ade crite xelok kuar kt news.. bdk kene tangkap basah la, khalwat la, kene rogol la... smue tu berkait dgn ari ni. Sbg seorg ayah, aku mmg takut hal2 camni berlaku..(Ya Allah ,, ko jauhkn segala bala sebegini drpd family kami & org2 yg kami kenali. Kau tegakkn undang2 islam d negara kami ini... Amin). Sori la.. coz aku rasa selagi british law pakai, selagi itula byk bende xbole bendong. Tp peliknye org islam sendiri yg xsuke undang2 islam.. org kafir xckp apa2 pon. Maybe klu terang betol2 kt org kafir tu sure depa setuju coz menjaga harta bende depa kan???
Ape2 pon aku ucap la jugek... Hepi Feb14 valentine Day & Gong Xi Fa Chai... Jgn over2 k? Jg dirimu baik2...!!!!!!! Adios..!!!!!

Monday, 1 February 2010

M'sia BOLEH!!! ke.. ?????


Akhir sdh satu penantian buat bdk2 bola Harimau Muda pabila Sultan Ahmad (Presiden FAM) announce depa akan bermain dlm Liga Slovakia under 21. Orait.. camtu YM nmpk serius nk majukn sukan no 1 dunia ni kan? Tapi NEWS dlm kul 8pm lak kata bende ni blom konpom & sttmt YM tu mengelirukn... Ape la korg ni.. bile la sukan ni nk kembali gemilang cam zaman SuperMokt,Santokh Singh, Soh Chi Aun, Arumugam dll dulu woiiiii!!!!!. Sikit2 bercanggah pendapat. YM ade idea, so korg dlm persatuan support la. Kite tgk dulu improve ke tak.. bosan tul la.
Story luar dr nogori den lak: Mesir kalahkn Ghana 1-0 dlm final Piala Afrika...Pehhh!!!! Dasat gilek sehhh!!!! means 3x berturut2 tu depa won tp syg la coz World Cup 2010 kt Afrika Selatan nnt depa tarak coz kalah dlm playoff dgn Algeria ari tu....Kesian (M'sia bile la korg nk g World Cup....bosan aku tunggu)
M'sia Bole? Boleh ke M'sia? M'sia Oh M'sia!!!!
Tolong kami bantu kami..... (nyanyi cam lagu P.ramlee dlm 3 abdul tu)

KES GEN2


Cont...
Bergerak dr BTP bersama2 Abg ngah dlm kul 11.40am terus merentas highway Rawang ke Jln Duta. Pada ari ni, klu ikut jalan lama alamat jem laaa.... al-maklum sudah hal Thaipusam (esoknye tp ari ni depa dah start).
Solat Jumaat d Masjid KL.. pastu terus ke mahkamah. Lama jugak tunggu... kaki kencingla lawyer ni. Dlm surat suruh dtg 2.45pm... tup2.. kul 3pm++ lebih baru call aku. Suasananye tdk seperti mahkamah pon... cam ofis biasa jekkk...
Mengaku salah pastu depa suruh jumpe bank utk buat bayaran.... Camtu je, aku ingat nk la suarakn pendapat skt so bole la back-up Abg Ngah skt... Buang masa aku je lawyer nie.... Lawyer kaki kencing!!!!!! Busuk punye olang!!!!

Wednesday, 27 January 2010

RUTIN

Bermula la rutin hidupku.. Aku & wife agreed utk uruskn anak2 mengikut cara kami. Setiap pagi aku akan wake-up kul 6.10am. Pastu sama2 keluar dgn wifeku sekali. My wife akan drive terus ke tempat kerje & aku akan htr puteri2 ku ke umah Ngah utk d asuh.
Aku akan blk semula ke umah.. solat, mandi, breakfast & ready pegi kerja. Ptg pula giliran wifeku utk amik anak2 dr umah Ngah. Aku hepi dgn caraku skang. Ada masa utk balik awal.. bole check homework kakak... ajar die mengaji. Bole gurau2 dgn Wafa & Husnaa. Wahhhh!!!! indahnye hidupku d kelilingi org2 tersyg... Syukur pdMu Ya-Allah #

Sunday, 24 January 2010

TULISAN ALLAH D GEREJA

Knape perlunye gereja d M'sia menggunakn nama Allah? Agak pelik pd aku, padahal Pope Benedict (Ketua segala paderi) tdk pon gunekn Allah pd gerejanye begitu juge gereja yg tertua di dunia (d Itali jika aku xsilap). Mane ade arahan dr ketua2 paderi itu utk gune Allah dlm gereja2 mrk?
Brgkali ketua paderi d M'sia ingin tunjukkn yg die lbh power dr Pope..!! Entah..!! Sepatutnye die merasa malu atas tindaknnye itu (atau jenis xreti malu). Tanpe arahan drpd Pope, die suka-suki ubah & buat ikut kepala+otak die.
Skang ni org2 melayu islam dh bangkit marah. Sekaligus keharmonian d M'sia ade sedikit kalut. Ade gereja2 d M'sia tlh d lempar bom petrol. Haaa!!! bukan ke sengaja cari masalah tu. Pasni lak nnt org kristian cube balas balik. haru betol!! Sebaiknye org2 Islam jgn begitu coz Rasullullah, para sahabat & sahabat selepasnye ketika berjaya menakluk negara2 seperti Sepanyol, Parsi & Rom (sebahagian drpd negara2 kristian), mereka tidak membakar, menghapus atau merosakkan tempat2 ibadat penduduk d situ.--- kepada mereka yg tlh lempar bom petol d gereja m'sia baru2 ini tlh buat kesalahn yg besar sebenarnye.
Kepada PM & TPM pulak, sepatutnye u all bole gunekn kuasa utk panggil ketua paderi M'sia itu mengadap. Pastu slow talk lahhh.... ape motif ko buek tu?? Mano raso hormat pado pemerintah?? Tanyo botol2.. atau ade ejen yahudi yg dh msk kt M'sia nie(mungkin gak!!) Ini... PM p bayar gantirugi pulak tanpa tahu ape cerita yg kuar dr mulut paderi tu.
Satu lg sttmt dr Dato Nazri baru2 ni kt dlm surat kabar org putih. katanye negeri2 cam Penang, melaka, W persekutuan, Sabah & S'wak bole gunekn Allah atas alasan negeri2 ini tdk bersultan(klu ckp aku salah tolong betolkn k?). Kenapa Dato ckp camtu cam simbah petrol dlm api nampak.. sedih aku baca ari tu coz sttmt drpd sebangsaku.
Tun Dr Mahathir & Tun Abdullah baru2 beri sttmt yg Allah itu hanya utk org Islam shj bukannye tuhan seperti yg d gune pakai oleh org2 kristian yg pakai God atau Lord. Mcm tu baru betol.... sejuk telinga aku baca. Caya la Tun,,, moga2 pemimpin2 melayu kite dpt belajar dan gune xPM itu sbg insan rujukn.
Pemimpin2 lama seperti Almarhum Tunku, Tun Razak, Tun Hussin Onn, Tun Dr Ismail, Dato Harun, Tun Sambathan, Tun H S Lee, Dato Fadhil Noor, Dato Yusuf Rawa (hanya sebut sebahagian nama2 pemimpin yg aku respect) pasti marah sekiranye mereka still alive seolah2 perjuangan mrk masyarakat skang xhargai.
Mari la kite kekalkn keharmonian M'sia....Orait!!!!!!!!!

KES Gen2


As-salam,
Aku mndpt surat saman yg memerlukn aku menghadirkn diri di mahkamah Jln Duta. Nama aku berada dlm sebuah institusi kewangan sbg peminjam kereta yg gagal membyr loan.
Tp hakikatnye bukan milik aku kenderaan itu. Ehmmm... ari Jumaat depan 29/1/2010 slps Solat Jumaat maka tersebut la kes aku d mahkamah Jln Duta.
Ting tong aku yg pening memikirnye. ape bole buat... dh nasib badan!! LayannnnnZZZ..

Thursday, 21 January 2010

TMNET STREAMYX

Yaaaahoooooo!!!! Akhirnye umahku d install internet... he..he..he (Bangga la tu). Maka bermulalah ari2 ku bersama streamyx.. cheewah!!!
Wahai... geng nnt kan kedatanganku kini..!!!!!

Sunday, 17 January 2010

KEPONG MANJA


Cont.......
Baru sebentar td HP Sony Ericsson W800i milikku berbunyi. Satu SMS berbunyi "Whole week at kepong Manjalara". Ok la tu,,, branch yg aku cover esok ini tdk byk mendtgkn mslh buatku w/pon BM nye org CHA YAA NUN ALIF. Yg penting keje pasti Tip Top ajek.
Keje ngan BM melayu susah nk jangka.. boring & poyo gilek kuasa. Itulah mentaliti org melayu skang nie (mcm tuju kt Rwg Country Homes jek...hekk hekkk).
Tp esok nie assignment aku d tambah agar memeriksa sgl operation mengikut manual book (klu nk ikut manual suruh robot la keje weiiiii!!!!!). Sekali lg...aku ok ajek.... esok aku g branch sign2 je kertas tu... branch OK. Jgn cari mslh dgn branch org nnt jd Kambing Hitam. Emmmmmmmbekkkkkkkkkkk!!!!!!!!!

TIKA & SAAT INI

As-Salam ;.. Mlm yg sepi tatkala aku sedang mengupdate blog kesayangan aku ini... Melepak d rumah slyg utk ketemu org tuaku... Rindu. Sayu betol melihat anak2 ku tido kepenatan brgkali yg kini semakin membesar dan sedikit nakal.. ish!!! budak2 kan.... Deras sungguh masa ini berlalu bukan? Thn ini umurku akan ber injak ke 36thn, he..he.. tuakan aku. Rasanya baru lg aku melewati zaman remajaku(poyo secubit). Melompat kesana-sini seperti kera... happy shj tiada komitmen tika itu. Saat ini pula aku sudah ade 3 anak (target 5 org) & seorg isteri (cukup satu.. Insyaallah>>>> Amin)...Itulah ciptaan yg Maha Esa..cukup unik, hebat & menarik sekali utk d kupas. Alhamdullillah